Acest liceu din Cluj este lider ABSOLUT! Are cea mai mare medie la Evaluarea Națională 2025 și e pe locul 1 la BAC! Tradiția de peste 100 de ani se vede
Colegiul Național „Emil Racoviță” Cluj-Napoca a obținut cea mai mare medie dintre școlile publice la Evaluarea Națională 2025 – 9,12 – și a reușit o dublă de excepție: s-a clasat și pe primul loc la nivel județean în topul liceelor, dar și pe locul 6 pe țară la Bacalaureat, cu o medie impresionantă de 9,39 și o rată de promovare de 100%.
Este clar o performanță care vine să confirme tradiția și prestigiul unei instituții cu peste 100 de ani de istorie.
Istoria Colegiului Național „Emil Racoviță” este strâns legată de evenimentele majore care au marcat România și Transilvania în secolul XX. În contextul Marii Uniri din 1918, când idealurile naționale și democratice au prins contur, s-a resimțit nevoia creării unor instituții educaționale moderne, care să răspundă aspirațiilor unei societăți aflate în plină schimbare.
Astfel, în anul 1919, învățământul românesc a trecut printr-o reorganizare profundă, iar pentru înființarea primului liceu românesc în „Cetatea Universitară” din Cluj, s-a decis fuziunea Școlii Civile de băieți cu Școala Civilă de fete, aceasta din urmă funcționând încă din 1870. Rezultatul a fost Școala Civilă de băieți și fete, cu predare în limba română, care a început activitatea în 1920 pe strada Mihail Kogălniceanu.
Pe măsură ce numărul elevilor creștea, școala a devenit neîncăpătoare, atrăgând copii din diverse zone ale județului, precum Aghireș, Cojocna sau Poieni, care au adus cu ei tradițiile și obiceiurile locale. Acești elevi purtau zilnic o rugăciune plină de speranță și devotament: „Doamne ajută părinților să mă poată ține la școală. Doamne, ajută-mi să mă fac harnic, bun și om cu minte luminată.”. Deviza lor reflecta spiritul muncii și al responsabilității: „Nu umblăm la școală ca să ne facem domni, ci ca prin muncă cinstită să ne cucerim țara asuprită de străini.”
În 1924, școala s-a reorganizat, iar pe strada Mihail Kogălniceanu a rămas Școala Civilă de băieți, care în anul școlar 1924-1925 a devenit cunoscută sub denumirea de Școala Medie de băieți. Tot în acea perioadă, între 1922 și 1940, în Cluj funcționa și Liceul de Aplicație al Seminarului Pedagogic Universitar, o instituție destinată pregătirii profesorilor, care funcționa în paralel cu alte școli teoretice.
O nouă reformă învățământului, în 1948, a schimbat structura ciclurilor școlare și a dus la desființarea Liceului de Aplicație, fiind înlocuit cu Liceul de băieți nr. 3, care a funcționat până în 1954. Între 1954 și 1957, instituția a fost cunoscută drept Școala Medie nr. 4, iar din 1958, în aceeași clădire, a fost reînființată o școală mixtă cu 11 clase, sub numele de Școala Medie „Emil Racoviță”.
În perioada 1965-1981, liceul a purtat denumirea de Liceul „Emil Racoviță”, iar între 1982 și 1990 a funcționat ca Liceul Industrial „Emil Racoviță”, cu clasele V-XII. După 1990, instituția a revenit la statutul de liceu teoretic cu profil real și uman, sub denumirea de Liceul „Emil Racoviță”.
Din anul 1999, liceul s-a extins, cu clase de la I la XII, oferind specializări de matematică-informatică și științe ale naturii. Din 1 septembrie 2000, prin ordinul ministrului educației naționale, instituția a primit titulatura actuală: Colegiul Național „Emil Racoviță”, devenind una dintre cele mai prestigioase unități de învățământ din Cluj și din țară.