Elevă la Colegiul Emil Racoviță din Cluj, medalie la Olimpiada Europeană de Informatică pentru fete. Iulia a reușit o performanță uriașă pentru România

Iulia-Ela Murariu, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, a obținut medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete (EGOI 2025), desfășurată la Bonn, Germania. România revine acasă cu patru medalii.

Performanță remarcabilă pentru echipa României la a cincea ediție a Olimpiadei Europene de Informatică pentru Fete (EGOI), desfășurată în perioada 14–20 iulie 2025 la Bonn, în Germania. Iulia-Ela Murariu, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Național „Emil Racoviță” din Cluj-Napoca, a obținut medalia de bronz, într-o competiție extrem de strânsă care a reunit 228 de concurente din 60 de țări — dintre care 27 din afara Europei.

România a fost reprezentată de patru eleve, toate reușind să urce pe podium. Pe lângă medalia de bronz a Iuliei, celelalte trei colege ale sale au obținut medalii de argint:

  • Ilinca-Rucsandra Radu, elevă în clasa a VIII-a la Colegiul Național / Infogym – Hai la Olimpiadă, Iași

  • Ema-Nicole Gheorghe, clasa a X-a, Liceul Teoretic Internațional de Informatică, București

  • Laura Moldovan, clasa a XI-a, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, București

Potrivit Ministerului Educației, trei dintre cele patru componente ale lotului se află la prima participare internațională de acest nivel, ceea ce face ca rezultatul lor să fie cu atât mai impresionant.

Selecția și pregătirea echipei naționale a fost realizată de Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI), prin profesorii Raluca Costineanu (Colegiul Național „Ștefan cel Mare”, Suceava) și Alexandra Udriștoiu (Universitatea București), care au însoțit lotul și în Germania.

Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete (EGOI) a fost lansată în 2021, ca inițiativă menită să încurajeze fetele să urmeze cariere în domeniul informaticii și tehnologiei, într-un mediu dominat în continuare de prezența masculină. Evenimentul oferă un cadru competitiv de înalt nivel, dar și o platformă pentru schimburi culturale și inspirație reciprocă între participante.

Rezultatele echipei României confirmă încă o dată tradiția solidă în performanța olimpică la informatică și vin ca o dovadă a muncii continue depuse de elevi, profesori și organizațiile implicate în formarea tinerelor talente din acest domeniu.

Scroll to Top