Elevii de liceu care au reprezentat România la Olimpiade internaționale în anul școlar 2024

Colegiul Național “Emil Racoviță” (CNER) din Cluj-Napoca a avut în anul școlar trecut peste 80 de elevi care au participat la olimpiade naționale și internaționale.
Mulți dintre aceștia au avut rezultate de excepție, iar școala i-a recompensat incusiv cu bani.
Printre ei, elevi care au “strălucit” la olimpiade internaționale la două discipline, sau care dețin chiar recorduri europene.
 

Colegiul Emil Racoviță, școala clujeană cu peste 80 de elevi olimpici. Cum sunt recompensați cei cu rezultate de excepție

Colegiul Național “Emil Racoviță” Cluj-Napoca este unul de elită. Asta o arată și rezultatele elevilor, care participă și se întorc de la olimpiade cu rezultate excepționale.
Iar în anul școlar trecut peste 80 de elevi ai CNER au participat la olimpiade la diferite discipline.
Sigur, cei care sunt exemple pentru elevii mai mici sunt cei care au fost premiați la olimpiadele internaționale.
“Olimpicii internaționali nu sunt meteoriți căzuți întâmplător pe solul CNER, ci sunt elevi crescuți într-un mediu în care cunoașterea este respectată, iar performanța este recunoscută”, a declarat directorul adjunct al CNER Cluj, Camelia Moldovan.
Acești elevi eminenți, împletesc cunoștințele temeinice cu pasiunea arzătoare și cu efortul constant, consecvent, spune Camelia Moldovan.
Iar ei beneficiază de tot sprijinul profesorilor lor, dar și al familiilor.
“Performanța olimpicilor internaționali este vârful unui aisberg la care lumea privește cu admirație, dar sub acest vârf există o masă puternică de elevi și de profesori atașați ideii de performanță”, a declarat pentru Cluj24.ro Camelia Moldovan.

Premii în bani pentru elevii cu cele mai remarcabile rezultate

Dacă între anii 1990 – 2010, CNER a avut 5 elevi care au participat la olimpiade internaționale, lucrurile s-au schimbat, iar performanța este susținută de școală, inclusiv cu premii.
Ideea de performanță este însuși “spiritul racovițist”, spune directorul adjunct al CNER.
Un fost absolvent din 1956 al liceului, a instituit un prestigios premiu care recompensează performanțele. Este vorba de prof. univ. em. dr. ing. Anton Ionescu (1939-2023), iar premiul care îi poartă numele este unul substanțial.
Astfel, premiul Anton Ionescu, în valoare de 3.000 de euro și care este acordat celui mai performant elev din CNER în anul şcolar anterior i-a fost acordat lui Tudor Brendan Neag, care a obţinut două medalii de aur şi una de argint la Olimpiada Internaţională de Ştiinţele Pământului din China.

De asemenea Asociaţia Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” a acordat două premii:

Teofil Voicu – 3.000 de euro pentru medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică şi medalia de argint la Olimpiada Asiatică de Fizică. Acum, Teofil este proaspăt student la École Polytechnique, la Paris
Iulia Ela Morariu -1.000 de euro pentru medalia de bronz la Olimpiada Europeană de Informatică pentru fete.

Elevul anului, cea mai tânără medaliată din Europa și elevul care a scris o carte de informatică

Iulia Morariu, spune Camelia Moldovan, deţine recordul în Europa de cea mai tânără medaliată la Olimpiada Europeană de Informatică pentru fete. Ea era elevă în clasa a VII-a și a concurat cu eleve de liceu.
Iulia Morariu,în lotul României la Olimpiada Europeană de Informatică pentru Fete
“Teofil Voicu a fost ales în anul școlar trecut, pentru al doilea an consecutiv ‘Elevul anului şi premiat de către Primăria şi Consiliul local Cluj-Napoca, în cadrul Galei ‘10 pentru Cluj.
Elevul Bogdan Miron a scris o carte de informatică împreună cu profesorul Lucian Ilea, ‘Algorithmic Design Hanbook, a C++ guide to high-performace computing’”, spune directorul adjunct al CNER.
Mai mult, elevii Bogdan Miron şi Tudor Morariu, care este fratele Iuliei Morariu, au reprezentat România la Olimpiada Internaţională de Inteligenţă Artificială din Arabia Saudită, unde Bogdan a obţinut Medalia de bronz.

Rezultate foarte bune și la olimpiadele naționale

La nivel naţional au participat la olimpiade 80 de elevi ai CNER.
Mihai Iliescu, elev în clasa a VII-a, a obținut premiul I la Olimpiada de Chimie.
“Mihai a participat şi la Olimpiada naţională de Ştiinţe pentru juniori, unde s-a calificat în lotul lărgit, concurând cu elevi din clasa a VIII-a şi a IX-a”, a precizat Camelia Moldovan.
De asemenea, elevul Alexandru Pârv din clasa a VIII-a a obţinut doi ani consecutiv premiul I la Olimpiada de Lingvistică.
“Pentru gimnaziu nu există competiție internațională la Lingvistică. Faptul că Alex a obținut punctajul maxim la națională ne îndreptățește să sperăm că îl vom vedea la olimpiada internațională în anii următori”, a mai spus Camelia Moldovan.
Toate aceste rezultate sunt rodul muncii în echipă, elev-profesor, spune directorul adjunct al CNER.
“Când elevii care se pregăteau pentru olimpiadele de astronomie și astrofizică au spus că ar avea nevoie de un telescop pentru a dobândi cunoștințe ancorate în realitate, școala a reacționat prompt.
Într-o săptămână, a fost cumpărat cel mai performant telescop și pus la dispoziția lor.
Un al doilea exemplu se referă la reacția elevilor, care ne arată că investițiile au sens nu doar imediat, ci pe termen lung.
Astfel, au înființat Clubul de astronomie, pentru a da posibilitatea altor pasionați să se reunească și să ducă mai departe performanța”, a mai spus Camelia Moldovan.
Aceasta a mai precizat că Asociaţia Colegiul Naţional “Emil Racoviţă” susține performanța pe mai multe planuri și nu exclusiv cea internațională.
Prin intermediul acesteia, cu sprijinul Primăriei, a fost organizată “Excursia Premianţilor”, pentru 50 de elevi premiaţi la Faza naţională a olimpiadelor din cei 80 de participanţi.

Scroll to Top