Școală clujeană la ceas aniversar: 105 ani de învățământ românesc în Colegiul Național „Emil Racoviță”
A devenit deja o tradiție ca la mijlocul lunii lui brumar, Colegiul Național „Emil Racoviță” să îmbrace haina de sărbătoare pentru ca, alături de iluștri invitați, elevii și profesorii școlii să elogieze personalitatea patronului spiritual și activitatea rodnică a zecilor de promoții de absolvenți. Pionier al științei, președinte al Academiei Române, rector al Universității clujene, Emil Racoviță (15.XI.1868 – 19.XI.1947) constituie și astăzi un exemplu demn de urmat de către tinerii studioși.
Toți cei aflați în sală au avut statut de invitați speciali, fiindcă toți au contribuit, cu mijloace și pe căi diferite, la prestigiul școlii noastre centenare. Totuși, lumina reflectoarelor a căzut, în special, asupra absolvenților din deceniile 5 și 6 ale secolului trecut, personalități a căror evoluție profesională a devenit un model pentru urmași.
După cuvântul de bun-venit rostit de domnul director, prof.dr. Adrian Magdaș, doamna director adjunct, prof. Camelia Moldovan, a oferit participanților un dar de suflet: volumul „Poveste de licean”, monografia școlii, un adevărat testament pentru posteritate. Cartea se află la a IV-a ediție (revăzută și adăugită) și reprezintă munca unui colectiv de profesori care, de la prima ediție, apărută în 2009 (când s-au aniversat 90 de la înființarea Seminarului Pedagogic Universitar), a adunat între coperte pagini valoroase, realizând un adevărat studiu de istorie orală. Recentul volum conține și secțiuni noi: una închinată personalităților care au absolvit școala, alta consacrată olimpicilor naționali și internaționali, fiind inclus și un capitol referitor la colaborarea dintre CNER și Editura Humanitas.
Cu aceeași emoție, a fost prezentată istoria bustului lui Emil Racoviță. Ridicat la inițiativa și prin eforturile școlii, sculptura a fost așezată, în 1993, pe str. M. Kogălniceanu, în fața școlii, pentru ca în 2022 să fie ridicată de pe amplasament, din cauza lucrărilor de remodelare urbană. Demersurile conducerii școlii au condus la întoarcerea, la finalul anului trecut, a bustului „acasă”.
A urmat prezentarea paginii web și a blogului școlii, instrumente noi de comunicare, foarte apreciate de copiii aparținând generației digitale. În acest spațiu virtual administrat de liceeni se găsesc creații ale elevilor, sunt prezentate activitățile lor extrașcolare, dar și informații privind „Excursia Premianților” (modalitate prin care CNER, începând cu anul 1994, gratifică școlarii cei mai merituoși). De remarcat lista cu cei 80 de elevi calificați în anul școlar trecut la faza națională a olimpiadelor școlare și cei cinci olimpici internaționali (dintre care doi sunt frați) – cel mai mare număr de până acum! – ce fac cinste Colegiului.
Momentul „Evocări” – punctul central al manifestării – a fost deschis de poezia elevei Sara Cojocaru, câștigătoare a unui recent concurs de poezie, prefațându-se în acest mod cuvântul domnului prof. dr. Constantin Corega, vreme de 18 ani director al unicei școli în care a urcat, cu vocație și pasiune, la catedră. Ionel Haiduc, președinte al Academiei Române (2006 – 2014), absolvent al promoției de acum 70 de ani a CNER, a impresionat prin declarația sa: „dacă am ajuns ceva în viață este pentru că datorez mult dascălilor din primii mei ani de școală”. Acad. Ioan Pop, care a sărbătorit recent 65 de ani de la absolvirea liceului, a evocat acești „cei mai frumoși ani” ai existenței sale. Fostul redactor-șef al revistei „Steaua”, poetul Aurel Rău, a zugrăvit cu emoție scurta perioada petrecută aici ca elev al secției de umanioare, iar prof.univ.dr. Tudor Porumb din Canada, care a asistat la ore desfășurate în școală, a apreciat că „excelența este principala caracteristică a profesorilor și elevilor acestei școli”. Prof. univ. dr. Dumitru Pop a declarat că „recunoștința față de foștii profesori nu are termen de prescriere”, în vreme ce prof. univ.dr. Simion Șimon a amintit că în 2025 se vor împlini 80 de ani de la întoarcerea lui Racoviță la Cluj și nu trebuie să uităm că, așa cum spunea prof. univ.dr. Ion Pop, „Emil Racoviță s-a întors în țară pentru construcție culturală în momentul de vârf al carierei sale internaționale”. A luat apoi cuvântul prof. univ.dr. Horia Pop, vorbind despre ieșirea din întunericul neștiinței cu ajutorul „licuriciului minunat al gândului” stimulat de foștii săi dascăli, iar doamna Ligia Colan, absolventă a CNER, fiică a acad. Horia Colan (elev al școlii vreme de doi ani), a evidențiat emulația de care au avut parte studiind în această prestigioasă unitate de învățământ.
Doamna prof. dr. Maria Rițiu, profesor de istorie la Colegiul Național „Emil Racoviță” din 1986, și-a asumat rolul de liant între școală și generațiile succesive de absolvenți. Domnia sa le-a declarat invitaților că sunt „exemple și modele pentru generațiile de acum”, iar colegilor dascăli și elevilor le-a mărturisit, cu glasul vibrând, că îi consideră „o mare familie a mea”.
Corul elevilor de gimnaziu a încheiat activitatea cu o „evaluare”, interpretând „Extemporal la dirigenție”, iar participanții au fost invitați de către domnul director Adrian Magdaș la un cocktail în sala profesorală – acel loc magic al întâlnirii marilor minți care, de-a lungul secolului ce a trecut de la înființarea școlii, au muncit pentru ca „racovițist” să devină sinonim cu excelența.
Cronicar racovițist