Întâlnirile CNER Alumni

CNER Alumni - O iniţiativă a absolvenţilor racoviţişti

În noiembrie 2009, cu ocazia împlinirii a 90 de ani de învățământ românesc la Colegiul Național Emil Racoviță, a fost lansată o inițiativă a absolvenților săi: CNER Alumni. Aceasta și-a propus o reapropriere a absolvenților față de școală, precum și clădirea de punți de comunicare și sprijin între absolvenți și actualii elevi ai liceului. Astfel, din ianuarie 2010 și până în prezent, CNER Alumni a organizat o serie de evenimente de succes:

  • întâlniri cu racovițiști studenți ai unor facultăți clujene de interes pentru elevi (drept, medicină și stomatologie, arhitectură și peisagistică, calculatoare și informatică, științe economice și management, studii europene și științe politice);
  • întâlniri cu racovițiști studenți sau absolvenți ai unor facultăți străine din țări precum Statele Unite (Harvard University, Duke University), Marea Britanie (University College London, University of Edinburgh), Italia (Università commerciale Luigi Bocconi) și altele;
  • lansarea website-ului inițiativei CNER Alumni, http://alumni.e-racovita.ro/, în noiembrie 2011, prin intermediul căruia e intermediată comunicarea între absolvenți, precum și informarea lor cu privire la ultimele noutăți ale liceului.

CNER Alumni își propune să continue seria proiectelor și speră într-o colaborare cât mai strânsă cu cât mai mulți absolvenți. Cei care doresc să se implice sau să propună un eveniment sunt invitați să o facă la adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

 

Întâlniri cu studenţi şi absolvenţi ai unor facultăţi clujene

Începute în semestrul II al anului şcolar 2009/2010, întâlnirile despre studiul la facultăţile clujene de interes pentru elevii racoviţişti au o importanţă practică palpabilă pentru aceştia. Actuali studenţi sau absolvenţi ai unor specializări precum medicina, dreptul, informatica, ştiinţele economice sau studiile europene “demitizează” studiul la facultăţile de profil din Cluj. În cadrul unor discuţii mai puţin formale, absolvenţii CNER le povestesc celor interesaţi să urmeze cursurile facultăţilor respective despre motivaţia lor, despre avantajele şi dezavantajele urmării studiilor la o facultate sau alta, dar şi despre oportunităţile înainte de şi mai ales de după absolvire. Absolvenţii racoviţişti de regulă acceptă să rămână drept persoane de reper pentru mai tinerii lor colegi, fiind dispuşi să-i îndrume pe cei din urmă chiar şi după încheierea întâlnirilor propriu-zise.


Întâlniri despre studiul în străinătate

Desfăşurate anual începând cu 2004, întâlnirile informative despre studiul în străinătate îşi propun familiarizarea elevilor cu procesul de aplicare la facultăţi din Statele Unite, Marea Britanie, Italia, Elveţia etc., precum si cu diferenţele dintre sistemul nostru de învăţământ superior si cel din aceste ţări. Discuţiile sunt cu atât mai antrenante cu cât ele au loc cu participarea unor studenţi/absolvenţi ai acestor universităţi străine (spre exemplu, Harvard University, Duke University, University College London, University of Edinburgh, Università commerciale Luigi Bocconi şi altele). Absolvenţii sunt deschişi la o comunicare continuă cu elevii interesaţi de plecarea la studii în străinătate, de multe ori stabilind o relaţie de mentorat cu aceştia. Succesul anual al acestor întâlniri este confirmat prin faptul că elevi foarte buni continuă să fie admişi, de multe ori cu burse substanţiale, la universităţi străine de prim rang.


Wesbite-ul CNER Alumni: http://alumni.e-racovita.ro/

CNER Alumni se doreşte a reuni absolvenţi din toate generaţiile şi de pretutindeni. Astfel, o bază electronică a fost concepută şi dezvoltată tocmai pentru a facilita comunicarea şi reapropierea absolvenţilor din toate colţurile lumii. În curs de extindere, website-ul se doreşte a fi nu doar o bază de date, ci o reţea vie, care să permită contactarea, coordonarea şi antrenarea absolvenţilor în diferitele evenimente ale CNER. În viitorul foarte apropiat, ne propunem ca prin intermediul site-ului, să implementăm un proiect de mentorat absolvent-elev prin care cei din urmă să-i poată contacta pe acei absolvenţi dornici de a-i îndruma într-o anumită profesie. Absolvenţii înscrişi pe website vor primi şi un newsletter periodic cu noutăţile din şcoală, precum şi cu anunţuri privind acţiuni viitoare.

Proiecte viitoare

CNER Alumni îşi doreşte nu doar continuarea, ci şi extinderea iniţiativelor sale, precum şi atragerea cât mai multor absolvenţi în rândurile sale. Printre proiectele noastre pe termen mediu se numără relansarea website-ului, producerea şi distribuirea unei broşuri informative legată de CNER Alumni, precum şi o serie de ateliere tematice, conduse de absolvenţi, cu scopul dezvoltării unor competenţe practice (spre exemplu, scrierea de proiecte, construirea website-urilor, scrierea unui CV sau a unei scrisori de intenţie etc.).
Popularizarea CNER Alumni este esenţială. Dacă aţi citit acest articol şi cunoaşteţi un absolvent care încă nu a auzit de noi, îndrumaţi-l către http://alumni.e-racovita.ro/. Dacă sunteţi voi înşivă absolvenţi sau actuali elevi cu o idee de proiect pe care aţi vrea să-l vedeţi implementat, nu ezitaţi să ne scrieţi la adresa Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza .

Silvia Şuteu
Coordonatorul acţiunii CNER Alumni